Bulgur çeşitlerinin yapımı itibariyle en ilginci, belkide bulgurun atası diyebileceğimiz firik bulgurudur. Firik bulgurunun Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun seçkin yemekleri arasına girmesini sağlayan ise tarladan başlayıp mutfakta son bulan ilginç yolculuğunda gizlidir.
Firik Bulguru (Buğday firiği) nasıl yapılır? Yörelere özgü çeşitli yöntemleri var fakat temel prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirmektir. Mayıs ayında olgunlaşmış fakat hala yeşil olan buğday başakları makinayla biçilir ve desteler şeklinde kumelendirilir.İlçemizde ciddi gelir kaynaklarından biri olan firiklik buğday üretimi yaklaşık 1500-2000 ton civarindadir.Uretimin yaklaşık 700 tonu iç kalanı ise dış piyasada tüketilmektedir. İhracat Gaziantep üzerinden Ortadoğu ve Amerika hatta Kanada ya kadar uzanmaktadır.Makarnalik sert buğday dan yapılan firik tarlada demetler halinde kumelenir ve ateşle saplarından ayrılan başaklar patozle danelenir,25 kg lik torbalarla pazara gönderilir.Gaziantep te ise degirmenlerde pilavlık bulgura dönüştürülür.Gecen yıl 10-12 TL civarında olan firiklik buğdayın bu sezon 20-30 TL arası olması bekleniyor.Firiklik buğday üretiminin yoğun olduğu Belören beldemizde traktör üzerine çıkarak hasat yapan yığın başında dirgenle harmanı karıştıran Kaymakamımız Sn.İhsan AYRANCI firik hasadı sezonunu açmıştır.Üreticilerin sorunlarıni dinleyen Sn.Kaymakamimiz ile Hasat etkinliğine Belde belediye Başkanı Sn.Mahmut TURAN, Ziraat Odası Başkanı Sn.Dogan GÜVEN, İl Genel Meclisi Üyesi Sn.Nevzat KOZAK, Tarım Müdürü Sn.Erdal YİLMAZ ile muhtar ve çiftçiler katıldı.4